Preskoči na: glavni sadržaj | izbornik | pretraživanje

Banke produljuju primjenu fiksnog tečaja za CHF

swiss franc

Za sve dužnike u švicarskim francima koji još nisu proveli konverziju kredita u eurski novu neizvjesnost donosi istek roka primjene zamrznutog tečaja švicarskog franka od 6,39 kn 27. siječnja.

To bi značilo da će primjenom realnog tečaja do konverzije plaćati uvećane rate, iako su mnogi od njih za konverziju već dali suglasnost, a o roku u kojem će se provesti ne odlučuju oni, nego banka. No, čini se da će banke po tom pitanju ipak biti fleksibilne pa ih je nekoliko već najavilo da će produžiti rok primjene fiksnog tečaja sve do 31. ožujka.

To su učinile RBA i Sberbanka, a iz Erste banke najavljuju da će klijentima koji do tog datuma ne realiziraju konverziju i dalje omogućiti otplatu po istim uvjetima. Neizvjesna je još situacija u Hypu, Splitskoj banci i Zabi, a u nekim je bankama konverzija skoro pri kraju tako da neće biti potrebe za intervencijama, no s obzirom na to da je zakon koji regulira konverziju i u ovom segmentu potpuno nedorečen, strah dužnika je opravdan.

U PBZ-u ističu da je oko 95% klijenata obuhvaćenih zakonom prihvatilo ponudu za konverziju s kojom su krenuli 1. prosinca i dosad su proveli gotovo 80% konverzija. Očekuju da će ostatak privesti kraju tijekom siječnja. Njihovi klijenti, stoga, ne bi trebali imati dvojbi oko tečaja koji će se primjenjivati jer bi ih do daljnjega trebao zanimati samo onaj za euro. Iz RBA su još 23. prosinca poslali obavijest dužnicima da će im produžiti primjenu fiksnog tečaja do 31. ožujka, s obzirom na to da se, zbog slanja novih izračuna konverzije, proces konverzije odužio...

Izvor i opširnije o vijesti: POSLOVNI.HR

<< Natrag

Preskoči na: glavni sadržaj | izbornik | pretraživanje