Preskoči na: glavni sadržaj | izbornik | pretraživanje

Moj posao uključuje puno prezentacija, a ja ima tremu i mislim da to dosta neuspješno činim, jer mi je neugodno. Što mogu učiniti da popravim stvar?

Trema je česta pojava prilikom prezentiranja drugima, na svu sreću prema van se često toliko ne vidi koliko je mi unutra osjećamo.
Sama situacija prezentiranja je zahtjevna jer smo na neki način izloženi pred grupom drugih ljudi i svi su pogledi usmjereni u nas. Dobra vijest je da je umijeće prezentiranja zapravo vještina što znači da se stječe vježbom. Postoje treninzi na kojima polaznici usvajaju vještinu prezentiranja. Sadržaj takvih treninga uključuje poučavanje kako organizirati sadržaj, kako upotrijebiti primjeren način prezentiranja za neki sadržaj i naravno kako upravljati vlastitim emocijama tijekom prezentiranja, dakle tremom. Osim takvih treninga prezentacijskih vještina vrlo su korisne i razne relaksacijske tehnike kako bi prevladali negativan učinak prevelike treme. Razna kemijska sredstva i/ili alkohol se ne preporučuju u te svrhe. Vrlo je korisno pripremati se, pripremati se i još se malo pripremati. Prior preparation prevents poor performance (5P) ili prethodna priprema spriječava lošu izvedbu stvarno vrijedi kod prezentiranja i nužno je pravilo za one koji imaju tremu. U sklopu te pripreme nije loše odglumiti prezentaciju pred prijateljima koji imaju ulogu publike, snimiti se na kameru i potom vidjeti što treba unaprijediti i kako. Potom opet uvježbavati i uvježbavati...u početku jest zahtjevno no kasnije se taj trud vraća i postajemo sve bolji i bolji, a trema polako nestaje.

Odgovor: Prava formula d.o.o.

<< Natrag

Preskoči na: glavni sadržaj | izbornik | pretraživanje