Preskoči na: glavni sadržaj | izbornik | pretraživanje

Naplata i plaćanje u gotovini u kunama

Od 1. siječnja 2008. godine rezidenti u smislu Odluke o načinu i uvjetima pod kojima rezidenti u poslovanju s nerezidentima mogu primati naplatu ili izvršiti plaćanje u gotovini u kunama, stranoj gotovini i čekovima (Narodne novine 54/2006) (u daljenjem tekstu: „Odluka“) mogu temeljem Odluke o izmjeni i dopuni Odluke (Narodne novine 132/2007) slobodno primati naplatu od nerezidenata ili izvršiti plaćanje nereizdentima u gotovini u kunama bez ograničenja.

Da podsjetimo,  točka XI. Odluke je do 31. prosinca 2007. godine propisivala da rezidenti mogu na osnovi izvoza odnosno uvoza robe i usluga primiti naplatu od nerezidenata ili obaviti plaćanje nerezidentima u gotovini u kunama u vrijednosti do 5.000,00 kuna po računu, odnosno primiti naplatu u gotovini u kunama od nerezidenata fizičkih osoba bez ograničenja.
Nisu  bila dopuštena plaćanje i naplata između rezidenata i nerezidenata u gotovini u kunama na osnovi izravnih ulaganja, ulaganja u nekretnine, poslova s vrijednosnim papirima na tržištu kapitala i tržištu novca, poslova s udjelima u investicijskim fondovima te kreditnih poslova. Od 1. siječnja 2008. godine takva ograničenja su ukinuta.

 

Odgovor: SAPIENTIA Nova d.o.o.

<< Natrag

Preskoči na: glavni sadržaj | izbornik | pretraživanje